#faaf3b
2
0
196

Festes i tradicions

Festes i tradicions

Festes del municipi:

 • Sant Antoni, 17 de gener.
  • D’un temps ençà havent-se perdut les foguerades de Sant Antoni que es feien a cada cantonada del poble pels veïns del voltant, s’ha prioritzat la foguera que es feia a la plaça major davant l’Ajuntament i que es fa actualment per a tot el poble.

   La festa de Sant Antoni està organitzada per l'Ajuntament, col•laborant activament en la mateixa tots els veïns i associacions locals, especialment la Colla de Cavallistes, que s'encarrega d'entrar amb les seues cavalleries el ròssec fins a la plaça Espanya i muntar la foguera i l’Associació d’Ames de casa que fan les coquetes.

   Fent bé la dita de "que no hi ha festa sense llum ni hivern sense foguera", per a proporcionar tots dos elements a la festa, els caps de setmana anteriors a la celebració de la festivitat de Sant Antoni un grup (colla) de Cavallistes fa apilament de llenya, tasca que se la coneix com fer el "ròssec". S'arrepleguen pins, oliveres xicotetes, argelagues i llenya en general; després es guarda en una finca fins a dia de la festa. Aquesta festa es realitza a principis de gener.

   Els actes comencen a les nou del matí amb una concentració en la plaça Espanya, des d'on es parteix cap al lloc on està el "ròssec". Allí té lloc un esmorzar en el qual participen tots els assistents. Seguidament s'enganxen a les cavalleries un gran pi i dues oliveres que juntament amb la resta del "ròssec" entren al poble pel carrer principal fins a la plaça Espanya, on al migdia es planta i es construeix la foguera.

   A la vesprada, té lloc la benedicció de " les coquetes", els cavalls i diferents animals que la gent ha portat. Després es reparteixen "les coquetes" entre els assistents, acompanyat d’un moscatell. A continuació les reines de festes encenen la foguera. Els coquetes són els dolços de farina, oli i sucre tradicionals del lloc..Mentre es consumeix la llenya i el foc, els cavalls van donant voltes entorn del foc festiu.

 • Festa dels Quintos, Pasqua.
  • Una festa molt important per a la joventut de Les Coves és la festa dels quintos. L’any que es compleix els 18 anys xics i xiques la celebren el dia de Pasqua. Primerament es va a missa i en després amb el permís de l’Alcalde/ssa, passen a captar pel poble allò que els donen tots els covarxins. Generalment la família i amics els fan ofrena de grans i vistosos pastissos que els exposen una vegada recollits, i celebrat el dinar de germanor entre tots ells, conviden a tota la gent del poble a que vaja a veure els pastissos i els taste.

 • Cooperativisme, 15 de Maig.
  • Al voltant de la festivitat de sant Isidre, al mes de maig es celebra a les Coves la festa del cooperativisme patrocinat per la Cooperativa Rural “Sant Isidre” i en la qual es fa un berenar de germanor entre tots els socis i clients que acaba amb una sessió de ball.

 • Festes de la joventut, finals de maig.
  • Aquestes festes es realitzen a finals de maig. Són unes festes organitzades per l’associació Joventut Covarxina, amb la col·laboració del ajuntament.

   El menjar de paelles, els festejos taurins i diferents esdeveniments musicals són alguns dels actes més destacat.

 • Fira Tasta'm, juliol.
  • Aquesta fira es realitza a primers de Juliol, aquest esdeveniment posa en valor la gastronomia de la zona. Son nombrosos els expositors de productes típics tant del municipi com de la província que es reuneixen en aquesta terrassa d’estiu ja que en la fira es faciliten tant taules com cadires per a que els assistents puguen consumir allí mateix en la fira. La fira es complementa amb música en directe i altres esdeveniments com diferents jocs per als xiquets o demostracions de cuina.

 • Festes d’Agost, del 14 al 23 d’agost.
  • Les Festes Patronals de Les Coves de Vinromà, se celebren en honor a la Mare de Déu de l'Assunció i Sant Roc. Es realitzen del 14 d’agost, dia de les Carrosses, quan es realitza una desfilada de carrosses que mostren les creacions artesanals de les diferents colles del municipi fins el dia 23 d’agost el dia de la Joia quan es realitzen les carreres de la Joia i es tira el castell de focs per donar per finalitzades les Festes d’Agost.

   Dins del programa d'actes durant aquest dies destaquen, les ofrenes en honor als sants, bous de carrer, bous de plaça, jocs per als més menuts, el Ball del Pla, el sopar de pa i porta, el sopar de paelles...

 • La Joia
  • Són les corregudes, d’origen medieval, que es fan el darrer dia de festes. En un ambient distès i divertit els joves (i no tan joves) ixen a córrer els diferents tipus de carreres i a guanyar la “joia”, que és aquest cas és un pollastre o conill que després serà la carn que és posarà a la paella i que es menjarà en germanor amb les amistats del guanyador.

 • Fira de Nadal. Primera setmana de desembre.
  • A primers del mes de Desembre se celebra la Fira de Nadal. Aquest esdeveniment firal, iniciat l'any 2006, ofereix una gran varietat de productes nadalencs, així com una bona mostra d'artesania i de la gastronomia local típica de Nadal.

   En aquesta Fira podrem assaborir cocs i dolços, figues albardades i productes típics de Nadal i de la gastronomia Covarxina. També podrem, en els tallers organitzats, fer pastissets, cocs amb codony, cocs amb mel, prims i farinoses, confitura de moniato, bunyols, ametles rocoses... Podrem trobar, també, altres productes com embotits, llonganisses i xoriços, patés,botifarres, formatges...

   A més dels productes d'alimentació, els artesans, les associacions i comerç del municipi, ens ofereixen una mostra d'objectes diversos d'artesania i productes d'altres països: brodats a mà, objectes de fusta d'olivera, artesania en pedra, cabassos i cistells de llanda, polseres i arracades, vidre reciclat, centres florals de Nadal, boixets, sabó mullat i dur...

   En la Fira de Nadal, no falta una mostra de les cases rurals i de les masies situades a Les Coves de Vinromà.

 • Festa de Sant Vicent / Sant Miquel.
  • El dia de Sant Vicent i Sant Miquel es celebra a l’ermita situada al voltant del poble i que data de 1614 la festa dels dits sants. La gent acudeix a peu o en cotxe a la celebració de la missa que acaba amb el cant dels gojos als sants i després amb un berenar de germanor entre tots els assistents, patrocinat pels majorals de l’ermita.